Björn Afzelius om racisme

På opsamlingsalbummet Definitivt fra 1998 skrev Björn Afzelius følgende om racisme:

”Racismen er ingen epidemi eller influenza, som pludseligt udefra rammer os alle kollektivt. Den findes i os fra starten, hele grundlaget, og det er op til hver og én at bearbejde den. Den forsvinder heller ikke gennem lovforordninger, for tanken er altid fri.

Privat foto/Pia Bjerre Christensen:
Fra venstre Bengt Bygren, Hannes Råstam, Bjørn Afzelius og Billy Cross
Björn Afzelius på Skanderborg festival

Det er en privat daglig kamp, som må føres i såvel små som store situationer. Giver man efter, som tyskerne gjorde det i 30´erne, er perspektivet skræmmende. Kæmper man imod, har man i det mindste fejet foran sin egen dør.

Der findes kun få enkle samfundsløsninger. Synet på de fremmede er ligeså sammensat som synet på ens egne landsmænd. Der findes røvhuller i alle lande, også blandt vore egne. Det er ikke de åbne grænser, som skaber problemerne, det er murerne mellem indvandrerne og os andre, som fører til modsætningerne. Man kan ikke både tage imod og holde udenfor.”

Afzelius mente altså, at racismen findes i os alle sammen, hvorfor vi alle har ansvar for at bearbejde den. Og sådan er det med den strukturelle racisme.

Valet

Teksten er en kommentar til nummeret Valet med oprindelig musik og tekst af Peggy Seeger/E. McColl. På Definitivt finder man udgaven fra livealbummet Nidaros, som Billy Cross bidrog til. Svensk tekst er af Mikael Wiehe. Jeg har valgt denne udgave, fordi den svinger som bare pokker.

Når racismen er strukturel, er den i os alle – og at bekæmpe både den og fascismen er op til os alle hver og en.

God fornøjelse med musikken:

Link til den svenske tekst af Mikael Wiehe