DR’s framing af mindehøjtidelighed på Bornholm er racialiserende

– og dehumaniserer Black Lives Matter Danmark

Det er muligvis ikke tilsigtet. Men i forbindelse med deres dækning af mordet på og den langstrakte afstumpede mishandling af Philip Mbuji Johansen, bidrager DR Nyheder til racialisering af brune minoriteter i Danmark. Og de bidrager desuden til dehumanisering af Black Lives Matter.

Tirsdag d. 1/12 2020 faldt der dom i sagen i Retten på Bornholm, og de to brødre, som dagen før var kendt skyldige i drab, blev idømt 14 års fængsel.

Skær print fra DR Nyheders Facebook-side

Senere samme dag om aftenen kl. 19.48 lægger DR en video op på deres Facebookside, hvor en ung, grædende lokal kvinde er i oprør over, at Black Lives Matter vil komme forbi Phillip Mbuji Johansens drabssted med en demonstration, hvorfor hun og andre lokale venner til Phillip må gå. De (vennerne) mener, siger hun, at det er deres mindested, og at det ikke er i orden at Black Lives Matter skal komme og ødelægge det for dem.

Racialiserende framing

Mindehøjtidelighed for Phillip Mbuji Johansen
BLM mindes Phillip Mbuji Johansen

DR Nyheders tekst til videoen lyder: “Sara Krogh og mange andre venner var i dag taget ud i Nordskoven på Bornholm for at mindes Phillip Johansen, der blev dræbt af to brødre i skoven. Politiet måtte dog bede dem om at forlade stedet, fordi Black Lives Matter havde anmeldt en demonstration samme sted.”

På DR Nyheders hjemmeside er der allerede kl. 16.56 lagt en nyhed op med rubrikken “Bornholmsk drabsoffers venner måtte opgive mindestund for at give plads til BLM-demonstration”, og en lidt længere udgave af videoen er, lagt op her.

Det er seriøs framing.

For det første forekommer det mig ikke sandsynligt, at politiet beder de lokale om at gå, alene fordi Black Lives Matter også kommer. Politiets opgave her er vel bl.a. at forebygge uro af en slags? Det er en undladelsessynd, DR begår, ved hhv. ikke at spørge politiet om eller at oplyse om årsagen, hvis de har spurgt – fordi det alternativt kommer til at fremstå som om, at BLM har både retten og viljen til at fortrænge andre.

Black Lives Matter holdt sammen med pårørende til Phillip Mbuji Johansen fra København en smuk mindehøjtidelighed på Bornholm onsdag d. 2/12 2020
Deltagerne tændte lys og lagde en krans, som man ofte gør ved den type ceremonier

Den anden udeladelsessynd består i ikke at undersøge eller formidle, hvad denne såkaldte “demonstration” gik ud på. DR’s journalister kan uden videre forhøre sig hos både politiet og Black Lives Matter. “Demonstration” er den term, der anvendes, når en sådan anmeldes, og jeg har sjældent set nyhedsdækning, hvor demonstrationers formål ikke oplyses.

Rent faktisk var der tale om et sørgeoptog og en mindehøjtidelighed med deltagelse af flere af Phillip Mbuji Johansens barndomsvenner og hans fætter. Der blev ifølge BLM’s oplysninger holdt tale, der blev holdt stilhed, de lagde en krans og de tændte levende lys. Demonstration? De kom med fred, og en sådan ceremoni er helt almindelig ved andre dødsfald, som sætter spor (tænk terror, trafikdrab m.m.).

Selvfølgelig var der plads til andre.

Jeg har i dag foretaget flere søgninger på DR Nyheders Facebookside og på DR’s site, og jeg kan ikke finde en eneste nyhed om dette.

Af DR’s materiale forstår vi altså, at det er synd for de lokale sørgende, at de må vige pladsen for de demonstrerende BLM’er fra København, mens der er totalt fravær af dækning af en smuk sorgbetynget mindehøjtidelighed for en brutalt myrdet og tortureret sort mand, hvis i hvert fald ene bøddel var kendt for højreradikale dybt racistiske synspunkter, med deltagelse af nogle af ofrets pårørende.

Deltagere i mindehøjtidelighed

Det er racialiserende og dehumaniserende framing. Black Lives Matter kommer til at fremstå som uempatiske med manglende respekt for andre menneskers sorg. Som mennesker, der har vilje til at fortrænge andre for selv at få plads – som “de andre”. Som “dem”. “Dem” der er fundamentalt forskellige fra “os” og mindre civiliserede end “os”.

Det er lige præcis sådan nogle ting, der gør, at det er nødvendigt at sige BLACK LIVES MATTER. Jeg tror ikke, det er med vilje DR. Men I ER blevet gjort opmærksomme på det af mange på jeres Facebook, og I har endda skrevet til mig på Messenger i går onsdag d. 2/12 2020, at det naturligvis var ting, I arbejdede på at få svar på. Og det er sådan, strukturel racisme fungerer. Vi bliver nødt til at gøre os bevidste om det, vi ikke er bevidste om. I bliver nødt til at stramme op!

Fotos venligst udlånt af Bwalya Sørensen

Opdatering d. 5/12 2020

Af en pressemeddelelse fra Bornholms politi fra d.1/12 kl. 20.15, dvs. udgivet ca. tre timer efter, at DR har lagt nyheden om de bortjagede sørgende venner på sin hjemmeside, fremgår det, at det er en moddemonstration til BLM fra Rønne, som er rykket med ud til drabsstedet.

I videoen siger kvinden da også, at de er der, fordi de ikke mener, det er i orden, at Black Lives Matter, har fået tilladelse til at demonstrere og ødelægge stedet for dem.

Denne information har været tilgængelig for DR Nyheder før de lagde videoen op på deres Facebook-side, hvor de blev kritiseret for deres framing og manglende information om, hvorfor politiet bad de lokale gå, hvad BLM’s “demonstration” gik ud på og hvem, der deltog i den.

Onsdag d. 2/12 skriver DR Nyheder til mig på Messenger, at det naturligvis er ting, de arbejder på at få svar på.

Selv tak!