Danskersvin?

En formiddag for nylig sad jeg på en af mine altaner og nød solskinnet. Pludselig plaskede der vand ned fra altanen ovenover, og jeg udbrød højlydt en eller anden ”UH”-lyd.

Danskersvin råbte en ung en dag efter mig, mens jeg sad på min altan. En hverdagsfortælling.
Østvendt altan i Gellerupparken. Der er langt henover parkeringspladsen…

Det udløste så den helt usædvanlige reaktion, at en knægt, som vel må have været omkring 14 år gammel, og som sad på en bænk ved stien på den anden side af parkeringspladsen begyndte at synge højt med sådan en foldboldstemme I ved nok:

”Danskersvi-in – er til gri-in! Smider os ud af landet”

Det lyder højt i beton! Og jeg blev i første omgang stiktosset og fyrede spontant og uigennemtænkt en svada af. Det lyder også højt i beton … Danskersvin?

What not to do!

Spontant var det, og vil man have KONTAKT, er råberi fra 1. sal hen over en parkeringsplads nok noget nær det dummeste, man kan vælge. Så knægten sang da også bare endnu højre – i beton…!

Nu syntes jeg faktisk, det blev ret morsomt. Men det er jo noget møg, og jeg vil ikke have det, så jeg valgte at gå over til ham, og sad så ved siden af ham på bænken. Da vi havde fået en god kontakt, sagde jeg følgende: ”Jeg vil ikke have, at du siger eller råber sådan, og du krænker mig, når du gør det”.

Undskyld?

Nu kiggede han måbende på mig og udbrød: ”Gør jeg det? Det vidste jeg ikke! Det må du sgu undskylde!” Herefter slog han blikket ned, og har man mellemøstlig baggrund, er det et udtryk for respekt.

Vi sad tavse lidt, og så kiggede han på mig igen og spurgte oprigtigt:

”Men hvad så med dem, der vil smide os ud af landet?”

Hertil svarede jeg naturligvis: ”Det skal du overhovedet ikke bekymre dig om min lille ven. Når nogen siger ”Skik følge eller land fly” eller ”Giv os Danmark tilbage” og sætter fine billeder i store annoncer – så er det bare en talemåde. De mener det slet ikke. Og DF er jo slet ikke anti-muslimsk alligevel, de er jo bare anti-islamiske. Det må du forstå! Nu!”

Nej! Det sagde jeg selvfølgelig ikke!

Og tænk, hvis de VOKSNE, der udspyr den slags, kunne tage deres ansvar på sig og lige så oprigtigt som drengen her sige:

”Har vi krænket jer? Det må I sgu undskylde!”

Note d. 2/12 2020: Den unges reaktion er et eksempel på, hvordan majoritetssamfundets racisme efterlader dybe spor hos dem, den går ud over. En god artikel om racisme af diskriminationsforsker Mira Skadegaard, kan læses her.